Spelregels

Veiligheid

De organisatie van de Utrecht Skate Parade adviseert dringend aan alle deelnemers tot het dragen van:

  • een skate-, wielren- of mountainbikehelm,
  • polsbeschermers voor het skaten,
  • kniebeschermers voor het skaten,
  • elleboogbeschermers voor het skaten.

Het niet dragen van deze beschermingsmiddelen kan leiden tot ernstig letsel en zelfs de dood. Meerijden zonder deze beschermingsmiddelen wordt ten strengste afgeraden! Wel meerijden zonder deze beschermingsmiddelen is volledig voor risico van de deelnemer zelf!

Volg altijd de aanwijzigen van onze verkeersregelaars (met gele en oranje hesjes) en de politie op!

De organisatie verzoekt iedere deelnemer voldoende verlichting met zich mee te dragen zodat je in het donker goed zichtbaar bent.

De skateparade is bestemd voor skaters. Het is dus alleen toegestaan om aan de tocht deel te nemen op skates of rolschaatsen. Fietsers, skateboarders, etcetera zijn niet toegestaan, omwille van de veiligheid van jezelf en van de skaters! Ook kinderwagens en soortgelijke voertuigen voortgeduwd door skaters kunnen we om dezelfde reden niet toestaan. Handbikes zijn beperkt toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Voor meer info kun je mailen naar info@u-skateparade.nl.

Tijdens de tocht is het verboden om alcohol of drugs te nuttigen.

Rijd altijd op de rechter weghelft

Deelnemers die tegen de aanwijzingen van de verkeersregelaars toch op de linkerweghelft rijden of bijvoorbeeld vluchtheuvels links passeren doen dit op eigen risico!

Verkeersregelaars (Blockers)

Hoor je een fluitje? Ga dan naar rechts en laat de Blocker door. Blockers zijn nodig om verkeerssituaties te regelen en als deze opgehouden worden dan gaat dit ten koste van de veiligheid en daar uit volgend de snelheid van de Parade.

Goed kunnen remmen en sturen

De skateparade heeft een sociaal-sportief karakter en is in de eerste plaats niet bedoeld om hard te rijden. Dit kun je beter alleen of tijdens een wedstrijd op een gesloten circuit doen. Aan de andere kant moet je wel gewoon twee uurtjes lekker kunnen skaten zonder jezelf en vooral de anderen in gevaar te brengen. Dit betekent dat je moet beschikken over een redelijke (skate)conditie, goed kunnen remmen en sturen en niet schrikken van veel mensen, afdalingen, klinkers en/of paaltjes.

Snelheid

Om de skateparade veilig te laten verlopen hebben we samen met de gemeente en een aantal spelregels afgesproken. Een van deze regels is dat bij de skateparade de snelheid tussen de 18 en 22 km/h ligt, een relaxed skatetempo.

Gaten

Tijdens de skateparade is het tempo voorin het peloton rustiger en gelijkmatiger. Gek genoeg rijden daar juist alle mensen die steeds maar harder willen. Hierdoor vallen achterin het peloton gaten die steeds maar weer dichtgereden moeten worden (iets wat eigenlijk niet de bedoeling is). Bovendien gaat het wachtende auto's irriteren dat ze moeten blijven wachten terwijl ze wel door zo'n gat heen zouden kunnen. Daarom hebben we in kader van ieders veiligheid liever geen gaten in het peloton.

Onze gouden tip voor als het je niet snel genoeg gaat; begin achterin de groep en rijdt gerust eens een paar keer rustig van achteren naar voren. Mits de situatie dit natuurlijk toelaat, blijf hierbij ook gewoon naar onze blockers luisteren.

Voorin rijden

Als je het tijdens de skateparade fysiek erg zwaar hebt, ga dan zoveel mogelijk voorin de groep rijden. Dit kost je dan de minste energie omdat hier het tempo iets lager en gelijkmatiger ligt ten opzichte van het tempo achterin de groep.

Wij, de organisatie, proberen het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Dit doen we door af en toe even de "remmen los" te gooien en iedereen, als de situatie dat toelaat, de mogelijkheid te geven om eens flink hard door te rijden. Belangrijkste is dat je vooral geniet van de unieke sfeer en van het feit dat je op je skates op plekken komt waar jezelf niet zo gauw zou komen!

Fotografie

Tijdens de skateparade zijn fotografen aanwezig. Door deelname geef je toestemming om foto's en filmmateriaal voor onze website, social media, pers en reclame-uitingen te gebruiken. Een verzoek om beeldmateriaal te verwijderen kun je mailen naar info@u-skateparade.nl

Organisatie Stichting Utrecht Skate Parade